Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szatmári séta

Egy „kihelyezett vezetői értekezlet” általában nem tölti el az embert túl nagy lelkesedéssel. Problémák, feladatok, találkozás ugyanazokkal az emberekkel, csak kicsit többet kell érte utazni. A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 2013.05.31-én megtartott szeánsza kellemes meglepetés volt. A hivatalos program után buszos-gyalogos körsétára invitált a cég vezetése, így megismerhettük Szatmár szépségeit.

1.-turistvandi---vizimalom-02.jpgA Túristvándi vízimalom ipartörténeti szempontból egyedülálló. vízimalom. Létezését már 1315-ben is megemlítik levéltári anyagok, a jelenleg is működőképes malom ősét a Mária Terézia korába, 1752-re datálják. A malom népi stílusban épült, alulcsapós, három hajtókerekes épület. 1927 óta Ganz hengerszékek segítik a gabona őrlését.

2.-tiszacsecse---reformatus-templom--1825--es-haranglab-12.jpgTiszacsécse nevezetes szülöttjére emlékezhettünk a Móricz Zsigmond néhány relikviáját őrző korabeli szalmatetős parasztházban, mely néhány évig az író család lakóhelyéül is szolgált. A ház udvarán egészalakos szobor őrzi a 20. század realista prózaírójának emlékét. Nem messze a háztól egy emlékpark hangulatos ösvényein andalogva hallgathattuk, amint jeles színészeink (magnóról, rejtett hangszórók segítségével) idézték fel Móricz Zsigmond csaknem elfeledett, gyönyörű zsoltárait. Az emlékparkkal szemben megcsodálhattuk a kis református templomot, a hozzá simuló, kecses fa harangtornyával együtt.


Tiszakóródon a már-már ipari műemléknek tekinthető, de ma is tökéletesen funkcionáló Túr Bukógátat csodálhattuk meg, amelyet Dr. Benedek József okleveles mérnök tervezett, Széchy Endre okleveles mérnök kivitelezett, és 1929. augusztus 4-én adtak át.


Szatmárcsekén először a Himnusz szerzőjének a4.-szatmarcseke---csonakos-fejfas-temeto--1.jpg halála századik évfordulóján, 1938-ban felavatott síremléke, majd a világ magyarságának emlékműve előtt tisztelegtünk. Az emlékhelyek közvetlen szomszédságában találjuk a műemlék jellegű, népi, csónakos fejfás református temetőt, amelynek csaknem hatszáz fejfája  embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizál. A csónakos fejfák eredetére nincs meggyőző magyarázat. Talán a gyakori áradások miatt sokszor csak ladikban, bárkában vihették az itt élők a temetőbe a halottaikat, de a romantikus változat szerint az ősi ugor temetkezési hagyományok utolsó őrzőiként tekinthetünk rájuk. Különleges, egyedülálló élmény ...


Nagyaron megálltunk a Petőfi-fa mellett, amely az eredeti kocsányos tölgy (amely alatt a Tisza c. vers született) utolsó makkjából sarjadt, Kisújszálláson nevelkedett, s 1999-ben telepítették át jelenlegi helyére.
8.-mateszalka---vay-kastely-szallo-7.jpgUtunk Mátészalkán, a Vay Kastély Szállóban ért véget. Vay Mihály gróf hangulatos, nyugalmat árasztó parkkal övezett mátészalkai kúriájának sokáig volt vendége Vörösmarty Mihály és Bajza József. Emléküket őrzi Melocco Miklós domborműve, melyet Tóth József és családja, a Mátészalkai Vörösmarty Kör alapítói állíttattak 2003-ban.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.