Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rögzített árfolyam

2012.07.03

Hát rögzítettem végre! Innentől kevesebbet fizetek (no, nem az eredetinél…), boldogabban élek, és a havi fizetésemet is alig kell már kipótolni, hogy a törlesztés mellett a ház rezsijét is kifizessem. Családbarát gazdasági környezet, annyi szent! Ha nem lenne feleségem, és neki is fizetése, bizony megnézhetném magam. Így küzd a jóságos állam bácsi a családok egyben tartásáért: maradjatok együtt, különben éhen döglötök, kilakoltatnak és a gyerekeiteket nemhogy támogatni, de etetni, ruházni sem lesztek képesek.

Nagyszerű ez a rögzített árfolyam: kaptam öt év könnyítést, illetve öt év haladékot. Nem old meg semmit, csak elodázza a bajokat. Nem baj! Öt év! Annyi minden történhet ez alatt, és ahogy a jól képzett búvárok mondják, a lepényhal először, a remény hal utoljára. Most csak azt látom, hogy öt évig még fedél lehet a fejem fölött. Miért is akarnék tovább látni? Egyáltalán: mit akarok ötvennyolc évesen? Öt év múlva hatvanhárom. Fúj. Nyugdíjas! Nyugger, léhűtő, a társadalom káros mellékterméke. Miért akarnék még akkor is lakni, élni, lélegezni? Perverz, cinikus ötlet, hagynom kellene érvényesülni a következő generációt. Sánta Ferenc szívszorító novellája újra aktuális: „Sokan voltunk”.

Na, de félre a kesergéssel, hiszen az állam is támogat, a bank is támogat, mi itt a gond? A különbözet kamatát felerészben állam bácsi, fele részben a bank vállalja át tőlünk. Ez tiszta nyereség, vagy nem?

Hát nem!

A különbözet, aminek a kamatát oly nagylelkűen átvállalták a sorsunkért aggódók, egy gyűjtőszámlára kerül, ahol kamatos kamattal gyűlik tovább a tartozásunk. Érthető, ugye? Nagylelkűen elengedik a kamatot a főszámlán, majd elegánsan (apró betűs sorok) egy gyűjtőszámlán kérik el ugyanazt a kamatterhet. Óriási a különbség! Nem a kútba pottyantottunk, csakis a kávájára!

Ettől függetlenül el kell ismerni, ez egy olyan konstrukció, ahol mindenki nyer. Nézzük csak… A hitelt felvevő öt évet nyer.  Időt, rengeteg időt nyer, és az idő, mint tudjuk, pénz. Kell ennél több? Ne legyünk telhetetlenek! Állam bácsi egy lehengerlő kommunikációs kampánnyal népszerűségi indexének javulását, ezáltal újabb szavazókat nyer. Ő is elérte a célját. És a bank? Aki feláldozta a tíz százalék körüli kamatbevételének ötven százalékát?

Ő lesz talán az egyetlen vesztese ennek a csodás konstrukciónak? Nem venném a szívemre…

Nem, nem akarom tovább gerjeszteni a feszültséget, nem szeretném, ha devizahitelesek százezreinek részvétkönnyei borítanák el a bankfiókok márványpadlóját. Elárulom, a bank is nyer az üzleten.
Öt százalék körüli kamatveszteséget ugyan kénytelen benyelni állam bácsi kőkemény intézkedése nyomán (a kamat másik felét megkapja az államtól, az adóforintjainkból), de szerény kárpótlásként a háromhavi BUBOR-nak megfelelő (jelenleg 7,2%) szimbolikus gyűjtőszámla-kamattal vigasztalhatja magát.

Hogy ez az államtól kapott 5%-kal együtt több mint az eredeti megállapodás szerinti kamat, hogy a bankok „megsarcolása” egyszerűen nem hogy csökkentette, de növelte a bankok nyereségét?

No, erre mondta annak idején az egyszeri bankár, akinek három egymást követő napon nyelte el a pénzét az automata, anélkül, hogy egyszer is kiadta volna az áhított terméket, hogy „ÜGYES!!!”


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.