Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rög-(höz kötözött)-eszme

2013.02.15

Nem értem a diákok lázadását! Ha tanulnak valaki pénzén, és azt elfogadják, azt is tudomásul kell venni, hogy a finanszírozónak elvárásai vannak. Ha nem teljesülnek, akkor bizony visszajár az iskolapénz. Így van ez rendjén!

Magyarul – amennyiben esetleg valaki még nem értené meg:

Ha például a Miskolci Egyetemen tanul valaki, akkor az köteles Magyarországon dolgozni, akár van munkahelye, akár nincs, hiszen magyar adóforintokból képezték. Ezért találták ki a közmunkát, tessék igénybe venni, és akkor rendben vagyunk. Igen ám, de Miskolc Város Önkormányzata számos adókedvezménnyel, együttműködéssel, stb. járul hozzá a Campus sikereihez, tehát a végzett diplomás a közmunkát konkrétan az országon belül Miskolcon kell, hogy végezze. A lehetőségek tágak – lennének, ha nem tudnánk, hogy a BOSCH mennyi pénzzel támogatja az intézményben folyó eredményes munkát. Külön fejezetet nyitottak az Egyetem történetében (Robert Bosch Mechatronikai Tanszék)! Így már lassan kialakul a munkahely, Magyarországon, Miskolcon, azon belül a BOSCH-nál kell közmunkát végeznie tíz éven át (ennyi a kétszerese a diplomához szükséges öt évnek) a frissdiplomásnak, méghozzá valamelyik EU-támogatott projektben, mivel ne feledjük, jelentős mennyiségű uniós pénz járult hozzá az említett cég sikeres miskolci megtelepedéséhez.

Most kaptam egy telefont: a példabeli fiatalember Győrben, egy egyházi fenntartású középiskolában végezte előtanulmányait, így joggal tartanak igényt az ifjú munkájára a városban, ahol a négy gimnáziumi év kétszeresét, nyolc évet kell eltöltenie az egyház szolgálatában.

Ha ezzel végzett, a szomszéd kisvárosban (ahol egy önkormányzati fenntartású általános iskolába járt) tizenhat év szolgálat lehetőségével és kötelezettségével várják.

A saját falujában már mindössze hat évig kell dolgoznia, hiszen a három magánóvodai év ellenértékével itt is el kell számolnia.

Mivel a szülők nem csatlakoztak a gyermek taníttatásának ledolgoztatását célzó szemlélethez, így már nyugodtan összegezhetem:

Huszonhárom évesen (egyszer sem hagyott ki évet, és nem bukott meg, példás tanuló volt!) kilépett a nagybetűs életbe. Tíz év a miskolci BOSCH EU-támogatott részlegében, és máris krisztusi korba lépett. Ez összecseng a nyolc év egyházi szolgálattal, ahonnan negyvenegy évesen tizenhat évi kisvárosi önkormányzati munka reményében indul tovább. Ötvenhét éves korában tér vissza a falujába, ahol a magánóvodában hat évig dolgozhat karbantartóként, hiszen nincs sem óvónői, sem dajka képesítése.

Hatvanhárom évesen, miután minden kötelezettségének eleget tett, várja őt az élet… A nyugdíjas élet, hiszen hipp-hopp, el is telt az idő. Nem volt munkanélküliség, nem kellett galád módon, külföldön keresnie a boldogulás útját!

Íme, a teljes foglalkoztatottság napnál világosabb modellje!

Utóirat: aki külföldön tanult, ösztöndíjjal, arra természetesen nem vonatkoznak a fent leírtak. Az olyan szerencsés ember nyugodtan dolgozhat bárhol, bármit, feltéve persze, ha például Soros György nem makacsolja meg magát…

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gödöllő

Marton, 2013.04.30 22:57

Az anyatejet mikor kell visszafizetni? Aki Ausztriában tanul, de magyar, annak fizetni kell az osztrákoknak? Demagógia. Az oktatás befektetés, nem illik visszafizettetni.

gyermeki vélemény :)

Samuné Dömötör Réka, 2013.02.18 10:47

Én csak csendben egyetértek és szólni sem merek... egyetemi bölcsi (mert az elvetemült szüleim is sokáig tanultak),ovi, általános, gimi, még egy év középfokú szakirányú képzés és két diploma... na velem mi lenne szerintetek? Közmunkában saját sír megásás, koporsókészítés? .. nem is tudom, kezdem szégyellni magam, hogy 27 éves koromig tanultam.. elnézést.... :( ... tudjátok mit? Inkább :)
Puszi
Réka

Re: gyermeki vélemény :)

apád :-), 2013.02.22 08:10

Most már tudom, miért kezdtél megint egy új iskolába! Amíg nem teljesíted az ellentételt, élned kell. Szóval megfejtetted az örök élet titkát :-)

Azt már leírni sem mertem, mi lenne az egyház berkeiben kupálódó polgártársainkkal, hiszen "Jó pap holtig tanul", mint az közismert...
Földi létüknek kétszeresét kellene majd Jennifer Love Hewitt (Szellemekkel suttogó) társaságában tölteni! Ez egy teljesen abszurd gondolat: úgy kellene kísérteniük, hogy közben önmaguk ne essenek kísértésbe :-)

geramis@msn.com

Gera Sándor, 2013.02.15 15:40

Vhogy így van Zoltán!....saját tapasztalat,hogy nem a hátsófertályát meresztette szükebb pátriám egyetlen leánygyermekem!szakiskolát végzett,(Koós Károly)..tele ígéretekkel,majd egy felsőfoku ismét ígéretekkel teli mai kor követelményeinek megfelelő maximális közgazdasági,informatikai,kommunatív ismeretekkel elvégzett(a nyelvi tudás saját zsebből/bizonyítvánnyal!,de nyugodt szívvel megy külföldi munka mellett külföldi egyetemre...mert itt közmunka mellett képes lenne?...Kampány és egyébb Ígéretekből..elég :)plusz hogy szerződésben foglalva haljon éhen itthon! nonszesz! Egy szociálisan érzékeny apa :)