Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Regisztrációs jegy(zet)

2010.03.02

Nincs többé bliccelés, regisztrációs jegyet kell váltani mindenkinek, aki eddig ingyen utazott. Jó ez nekünk? A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint borzasztó és utasbosszantó, mások szerint elengedhetetlen. 

Az már egyszer biztos: jó lenne tudni, hogy ha látok is néhány utast a sorompó mögött elrobogó vonaton, az csak az én adóforintjaim terhére megy, vagy van a szerelvényen olyan ember is, aki fizetett a jegyért. Nem a kis gyerekekre gondolok, de nem is a nyugdíjasokra, hiszen ez még belefér a társadalmi esélyegyenlőség kereteibe. Senki nem lehet hétéves, vagy annál idősebb, ha előtte nem tölt hat boldog gyermekévet a regisztrációs jegy kedvezményezettjeinek korosztályában, és – ha a mindenható megsegít - mindenkinek van (több-kevesebb) esélye arra, hogy nyugdíjasként élje meg e kedvezmény előnyeit.

Szerintem ez rendben van. Azért fizetem az adómat, hogy utólag törlesszem a gyerekkori utazásaimat, s egyúttal megelőlegezzem a nyugdíjas korban tengelyen töltött kilométereket is. Ez mindenkit érint, mindenki igénybe veheti, előbb is, utóbb is, szóval rendben van.

A hírekben viszont azt olvasom, hogy ma Magyarországon mintegy 8 millió embernek van kedvezményes utazási lehetősége az egyébként durván veszteséges MÁV járatain és akkor még nem beszéltünk a többi tömegközlekedési eszközről. Ha jól számolok, megint az jön ki, mint az élet sok más területén, hogy tízmillióból nyolcmillió, az annyi, mint kettő millió. Na, ennyien tartjuk el a MÁV-ot, akár vonatozunk, akár nem. 

Persze, most választások jönnek, isten ments, hogy valaki kimondja: ”meztelen a király”. Szavazatok értékes tíz-, sőt százezreit veszítheti el, aki azt meri mondani, nézzük meg és tegyük társadalmilag igazságossá a kedvezményezettek körét. Ezért aztán marad a regisztrációs jegy, marad a félénken kimondott „mi majd úgyis eltöröljük” és – higgyék el – minden marad a régiben, akár regisztrálunk, akár nem.

Ezen az idilli állapoton senki nem tud és nem is akar változtatni, mert senkinek nem érdeke (az adófizetőkön kívül, de hát ők így is, úgy is adófizetők maradnak). 

Remény arra, hogy ez a helyzet megváltozik, csak egy helyről várható. Nem, kedves Olvasó, nem valamelyik politikai párt, de nem is Isten, aki ebben az ügyben tenni tud valamit.

Majd az APEH! Ha egy szolgáltató Magyarországon kedvezményesen nyújt szolgáltatást valakinek, a megfizetett és a teljes ellenérték közti különbség után, mivel ez kvázi jövedelemnek számít, úgy bizony, adózni kell.

Nyolcmillió új adóalany, ezt a jelenlegi létszámmal nem fogja győzni az adóhatóság, mindenképpen bővülnie kell. 

Na, nézd csak, még munkahelyeket is teremt az ötletem. Nem kellene elindulnom a választásokon?

 

Mályi, 2010.03.02.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.