Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemzeti Útonálló Zrt.

2015.05.14

Hát engem bizony kiraboltak. Fényes nappal, közúton, úgy, hogy észre sem vettem, csak akkor, amikor már késő volt. Persze ez az eset nem Magyarországon történt, hanem Máshol. Nem is történhetett volna meg itthon, hiszen a mi közútjainkat éber sárga csíkos, kamerás autók vigyázzák, ilyen rablások biztos nem maradnának felderítetlenül.  Útonállók – pláne szervezetten, nemzeti köntösbe bújtatva – nem támadhatnának jóhiszemű polgárokra. Tehát az eset Máshol játszódott.

Történt egyszer, nem is olyan régen, hogy a munkaeszközként használt gépjárművel, munkahelyem és egy partnercég között két egymást követő alkalommal is autópályán közlekedtem, s ahogyan az illik, mindkét esetben érvényes autópálya-matrica birtokában. Persze hallottam én, hogy időközben jogszabályváltozás következett be, és a több férőhelyes (talán nyolc…) személyautók már emelt díjat kell, hogy fizessenek. A több ember az nagyobb tengelyterhelés, jobban kopik az út, és hasonló komoly indokok sokasága hangzott el a médiában…

Háborogtak a mikrobuszosok, de az élet ment tovább. A jármű, amivel én közlekedem, egy VAN jellegű, kettő személyes jószág. Nem ülnek bele hétnél többen, nem kell drágább matrica, megvettem azt, amit addig mindig. Pontosítok: az időközben bekövetkezett jogszabályváltozás, és az ahhoz tartozó tájékoztatás elmaradása miatt a járműre az új jogszabály szerinti X2 havi matrica helyett a régi jogszabály szerint megfelelő X1 típusú havi matrica lett megvásárolva. Másholországban így jelölik őket, X1, és X2.

Nem szóltak az elárusítóhelyen, nem harsogta a média, csendben, fű alatt bevezették, és várták a hatást. Másfél hónap elteltével, tehát kivárva, hogy a hülye polgár megvegye a következő havi matricát is, jött a büntetés. Jogos, hiszen megbuktam az ellenőrzésen, hibás matricával közlekedtem. Be kell ismernem, idióta voltam, hibáztam, és „Ignoranta iuris non excusat” vagyis a törvény nem tudása nem mentesít. Egy hibás matrica, egy büntetés, rendben van, kifizettem. Csakhogy két nap múlva jött a következő, ugyanarra a hónapra. Gondolom, jön még egy pár, s azután majd a hibásan megvett következő havira is…

Azt hiszem, ekkor gondoltam először arra, hogy itt tudatos fosztogatás folyik, Nemzeti köntösbe öltöztetve, Zrt. cégformával legalizálva. A díjrendszer kialakítása megalapozatlan, hiszen a két kategória utat terhelő súlyhatárai azonosak, és az út terhelésével, kopásával magyarázott hazugságok is rögtön megbuknak, amint kiderül, hogy az X1 és az X2 havi díja különböző bár, de az éves díja mindkettőnek azonos.

Fentiek igazolják, hogy egy tudatosan hiányosan propagált (a médiában csak a 8-9 személyes járművekről beszéltek), útdíj-változtatással álcázott, gátlástalan és ízléstelen pénzbegyűjtő akcióról van szó, ami ráadásul egy hibát (egy téves matricavásárlást) többszörösen, és aránytalanul büntet.

Nézzük csak, mit is ír erről az értelmező szótár?

Útonálló: „Vakmerő zsivány, rabló, ki az utak mellett lesben áll, s az utasokat megtámadja, kirabolja, és más sérelmekkel illeti.”

Tehát aki az út mellett lesben áll, kirabol, és megaláz, az útonálló, s aki mindezt szervezett formában, és nemzeti köntösben teszi, az nem lehet más, mint a Nemzeti Útonálló Zrt.

Persze ez itthon nem történhet meg, csak Máshol.


Máshol, 2015.05.14.   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.