Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földes...

2011.09.22

Miskolcon már volt egy olyan időszak a közelmúltban, amikor néhány igazi szellemóriás agyában utcanevek átkeresztelése fogant meg, mint a városi közgyűlés előtt tornyosuló leghatalmasabb feladat. Emlékezzünk csak vissza, hisz nem nekünk kell szégyellnünk, hogy a közgyűlés elé bekerültek a világ művészetének halhatatlanjairól, Csajkovszkijról és Puskinról elnevezett utcák az átnevezendők közé, mert aki orosz, az kommunista, vélték az előterjesztők.

Szerencsére a közgyűlésben volt néhány Földes-diák, akik tudták, hogy ezeket a neveket nem a történelem-, hanem az ének- és irodalomórán hallották, s így Miskolc megúszta, hogy rajta röhögjön a világ.

Most újra eljutott oda a várost irányító testület, hogy ne legyen fontosabb dolga, mint átkeresztelni valamit, ami lehet, hogy a múlt rendszert idézi. Valószínű, hogy nem a Földesbe járt az, aki ezt az előterjesztést kimunkálta, sőt, talán nem is adatott neki középiskolai végzettség. Vélhetőleg éppen ezért oly fájó számára az, hogy a Földesnek rangja van, nem csak Miskolcon, a megyében és az országban, de határainkon túl is. 

Volt már olyan korszak is az országban, amikor minden településen Kossuth, Petőfi és Széchenyi nevét kellett viselni a legfontosabb utcáknak és intézményeknek, s az uniformizált településekben nem jutott utca a helyi hősöknek, de még az olyan buta régi közterületeket is korrigálták, amik szakmákról, virágokról, vagy egyéb haszontalan dolgokról kapták a nevüket.

Íme, ismét megérezték a hatalom illatát azok, akiket irritál, ha egy település valamilyen területen, most éppen az oktatás, a kultúra világában kilóg a sorból.

Legyen a Földes Széchenyi. Legyen, hiszen egyszer már valaki szerette volna, bár nem szavazták meg akkor sem. Ettől függetlenül az egy olyan jó név! Minden településen bevált, utcaként is, intézményként is, miért legyen Miskolcnak egy mindenki mástól megkülönböztethető, egyedi és irigyelt, jó nevű iskolája?

Legyen Széchenyi, mint minden más városban, olvadjon bele a szürkeségbe! Ha már az előterjesztő nem járhatott oda, ne legyen büszke rá az a sok ezer orvos, jogász, tanár és ki tudja még, az élet hány területén kimagaslóan tevékenykedő ember, aki magas szintű felvételin küzdött meg azért, hogy a Földesbe járhasson.

Legyen Széchenyi!? Miskolcon úgyis van már szobra, monumentális, uralja a teret, s utat mutat a városnak. Enyhe szépséghiba, hogy a szobor a már idősödő politikust ábrázolja, életkora és tekintete alapján döblingi korszakában. Igen, ez jutott Miskolcnak, s most oktatásunk fellegvárát is erre a pályára szeretnék egyesek állítani.

Globalizáció ez, csak miniben, kisstílűen. De ha már ez a legfontosabb feladat a városban, miért nem tárgyalják együtt más, hasonlóan fajsúlyos problémákkal? Csajkovszkij és Puskin nevét még mindig utca őrzi. Nincs elég magyar politikusunk? Sehol, más településen nincs Győri kapu, Csabai kapu, Szentpéteri kapu és Zsolcai kapu. Mily nagyszerű lenne helyettük Széchenyi kapu, Kossuth kapu, Petőfi kapu és Béke kapu.

 

Hogy kimaradt a Sötét kapu? A sötét, az megmarad…(?)

 
  
                                                                        egy régi Földes-diák

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.