Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eltörölték...

2010.01.27

  Hát eltörölték végre az ingatlanadót, nem kellett a kormányváltásig várni, besegített az Alkotmánybíróság. Sok százezer panellakó, és életműként összekuporgatott kis családi ház tulajdonosa lélegzett fel boldogan.  Megmenekültek az új sanyargatástól.

Érdekes, hogy a harmincmilliónál nagyobb értékű ingatlanok utáni adózás lehetősége éppen azokat foglalkoztatta leginkább, akiket legkevésbé érintett volna: a szegény és a még szegényebb embereket. Nem róluk szólt ez a történet, mégis görcs állt a gyomrukba, riadtan számolgatták, mi jöhet még, mennyivel lehet még kevesebb… Jaj, de buták, mondhatnánk, hisz semmi okuk a félelemre. Csak ki kell tölteni az APEH-kalkulátort, beírva minden személyi adatot, és máris jön a megnyugtató válasz, doboznyi lakótelepi lakásunk ára nem éri el a bűvös határértéket. Adatainkat nem őrzik meg (akkor miért is kell a használathoz minden rovatot precízen kitölteni?), nem használják fel.

Egy régi-régi vicc jut eszembe. Az erdőben riadtan rohan a nyuszika. Megállítja a bagoly:

-          Hová szaladsz ilyen kétségbeesetten, barátom?

-          Jaj, jaj, - mondja a nyúl - jönnek a vadászok az erdőbe és agyonlőnek minden medvét!

-          De te nem medve vagy, nem kell félned! – nyugtatja az erdő bölcse.

        -      Tudom, pajtás, de tévedtek ezek már sokkal nagyobbat is!

Sajnos, mint minden viccnek, ennek is megvan az alapja. Minden adózás úgy indul, hogy az egyenlő teherviselés szempontjait tartja szem előtt, de azután jön a nagy szembesülés. Szembesülés azzal, hogy professzionális módon csak azokat lehet adóztatni, akik professzionális módon vallják be minden jövedelmüket, vagyis a bérből-fizetésből élőket. A többi macerás, kínos, kellemetlen, belegondolni is rossz.

Ki tudja, milyen érdekköröket sérthet meg egy felelőtlen vagyonbecslés, ki tudja, ki és hogyan üthet ezért vissza – az ugyancsak bérből és fizetésből élő hivatalnokra. Jobb nem húzgálni az alvó oroszlán bajuszát!

És egyébként is, tessenek csak belegondolni! Ugyan milyen rendszert lehet kidolgozni egy minimálbéres milliárdosra, hogyan lehet egy egyedi tervezésű, háromszáz négyzetméteres luxuslakás értékét pontosan felmérni, és hogy lehet egy Lamborghiniről ránézésre megállapítani, hogy van-e benne klíma, s az elsötétített ablakon át az sem látszik, hogy az ablakemelője mechanikus-e, vagy elektronikus.

Járt utat a járatlanért el ne hagyd, mondja a régi bölcsesség. Hadd lássa mindenki, hogy az adózás precíz, szigorú és igazságos – az emberek nagy többsége számára.

És mi ebből a tanulság?

Szaladj, kis nyuszi, jogos a félelmed! Mindig egyszerűbb lesz egy nyulat lelőni.

 

2010. 01.27.

 

 

                                                                   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.